Historie

We schrijven 5 februari 1985; het huis van de familie Littel ligt tot de nok toe vol met matrassen en het is met goed fatsoen niet begaanbaar. Overal liggen mensen te slapen en her en der ontwaakt één van de gasten van Gerrit en Martha Littel met kleine oogjes.

Middelstum (Groningen), de woonplaats van Gerrit en Martha is het toneel van een geslaagde reünie van de ”Bootreis van Ofinka”. Sinds jaar en dag gaat Gerrit mee als vrijwilliger op de bootreis van Ofinka. Ofinka is een aan de Odd Fellows gerelateerde stichting die het mogelijk maakte mensen met een handicap (zo noemde je dat toen nog) op vakantie te laten gaan.

En daar op die reünie, inmiddels 31 jaar geleden, is het begonnen. Corinne, Wil en Marja leggen de vraag bij Gerrit en Martha neer eens een vakantie te organiseren op kleine schaal, waarin alles kon en niets moest… “Zoals een vakantie hoort te zijn”, geen aaneenschakeling van activiteiten en overvolle programma’s… Gewoon vakantie… Na enig aarzelen stemden ze in; “Dat doen we, maar dan gaan onze kinderen mee”.
En alsof het zo had moeten zijn treffen Gerrit en Martha in augustus van dat jaar Henk en Gerda van Bremen tijdens hun vakantie op Texel. Gerrit en Henk kennen elkaar als vrijwilliger van de boot en op een zwoele zomer avond, onder het genot van een borreltje delen Gerrit en Martha hun plannen met Henk en Gerda. Meteen enthousiast geworden vormt zich die avond op Texel het format wat tegenwoordig nog steeds als een paal boven water staat. Het plan krijgt handen en voeten. De familievakantie is geboren. Het jaar dat volgt vult zich met organiseren en zo starten op 14 juli 1986 Henk en Gerda en Martha en Gerrit (met hun beide gezinnen) bijgestaan door een viertal andere “Boot-gangers” de eerste vakantie met 7 gasten: Corinne, Wil, Marja, Anja, Jans, Rob en Peter.

In eerste instantie worden deze vakanties om het jaar georganiseerd, maar vanaf ongeveer 1992 vinden ze jaarlijks plaats met gestaag wisselend gasten- en begeleidersbestand, maar altijd met de ruggengraat van Henk en Gerda en Gerrit en Martha.

Mensen voor mensen

Door toenemende wet en regeldruk vanuit overheidswege besluiten Gerrit en Martha in samenspraak met Henk en Gerda in 2000 op te gaan in de veel grotere vereniging Mensen voor mensen. Gerrit en Martha blijven hoofdleider maar alle beleidsmatige verantwoordelijkheden komen bij het bestuur van de vereniging te liggen. Dit gaat enkele jaren naar volle tevredenheid totdat in 2008 aan deze samenwerking door verschil in inzicht een einde komt.

Stichting A Littel Fun

Gerrit en Martha besluiten dan zelfstandig door te gaan. Stichting A Littel Fun ziet het levenslicht. Het bestuur word gevormd door Jilles Littel (voorzitter) Martha Littel (penningmeester) en Eva Sparreboom (secretaris). Het bestuur van onze stichting wordt bijgestaan door een Raad van Advies (RvA) waarin professionals van diverse relevante bedrijfstakken zitting nemen. Waaronder bijvoorbeeld een assurantie-adviseur.